Varför anlita en byrå
Byrå eller boka direkt?
Vi förstår som jaktresebyrå naturligtvis, att en del av våra kunder tänker att det måste finnas pengar att spara på jaktresan genom att beställa den direkt av dem som i slutänden ska leverera varan- vi som byrå måste ju ta något för vårt arbete. Helt så enkelt är det emellertid inte.
Ett känt riskmoment
Möjligheten att boka en jaktresa direkt hos en lokal outfitter blir mer och mer tydliga i takt med att allt fler outfitters presenterar sig via internet. En del av dessa lockar med ännu mycket lägre priser än de vi har på några av våra erbjudande och det är inte svårt att förstå att det kan verka lockande och fresta många.
De flesta skandinaviska jägarna som reser på jaktresa är införstådda med att alla jaktresebyråer i Danmark som säljer jaktpaket, alltså resor som till exempel innefattar både flyg och uppehälle eller uppehälle och jakt, skall vara ansluten till Resegarantifonden. Detta är en regel som är till för att skydda kunden mot konsekvenserna av en konkurs i resebranschen, något som tyvärr inte är så ovanligt som det borde vara. Bokar man utanför Resegarantifonden får man själv ta hela förlusten vid en konkurs. En kalkylerad risk kan man säga, även om de flesta väljer att förtränga den, det drabbar ju inte mig.
När vi talar om jaktresor är Resegarantifondens säkerhetsnät ändå inte den väsentligaste trygghetsfaktorn. Det är nämligen många saker som kan gå snett på en jaktresa och som kräver arrangörens insats under resans gång, eller i värsta fall viljan att i efterhand rätta till fel som kan ha uppstått under resan eller jakten. Har man bokat genom en välrenommerad byrå finns det alltid någon som kan hjälpa till, någon som vill och har intresse av att ordna upp eventuella problem så att alla blir nöjda. Har man bokat direkt hos en outfitter i Afrika, Ryssland, Nordamerika eller något annat ställe i världen, långt från de skandinaviska rättssystemen, är det dessvärre både enkelt och relativtkostnadsfritt för outfittern att vända ryggen till problemet.
Vi har upplevt detta från åskådarplats många gånger, men måste konstatera att det oftast är successhistorierna som berättas och inte de lite pinsamma berättelserna om hur folk har blivit dragna vid näsan. Hur många av de självarrangerade resorna som inte fungerat är det nog ingen som riktigt vet, det är ett stort mörkertal här och det gör det svårt för jaktresenären att värdera risken.
Alla är inte banditer
Det händer ju naturligtvis också att en jaktresa blir fantastisk bra när man bokat själv. Det finns givetvis massor av ärliga outfitters i mängden. Jakten är bra, outfittern är flink och allting fungerar. Om man haft sån tur, att man hamnat på en sådan resa, så har man sparat en del pengar, eller hur?
Faktiskt är svaret vid de flesta tillfällen nej. När vi ingår ett avtal att representera en outfitter, så övertar vi i realiteten en mycket stor del av hans marknadsförning och administration gentemot vår marknad. Han slipper lägga tid på att nå ut till kunderna på deras eget, och på deras eget språk via exempelvis internet, hemsidor, nyhetsmail, kataloger, mässor mm. Han slipper serva kunden på telefon och via E-mail. Han slipper under hela tiden administrationen som behövs för att arrangera kundens resa, med alla de praktiska detaljerna och allt det pappersarbete som detta innebär och han blir inte konfronterad med plötsliga problem som uppstår under vägen, som till exempel när kunden står inför försening på flyget eller blir av med bagaget. Han slipper också arbetet med betalning, fakturering och bokföring. Det är inte heller honom en ev missnöjd kund vänder sig till, utan till byrån. Han överför med andra ord ett stort administrativt uppdrag till byrån och det skall han naturligtvis betala för.
Det är normalt så att byrån får en provision på outfitterns prislista. Alltså en procentsats på hans priser. Om en jaktresekund, från en marknad, där outfittern inte är representerad av en byrå köper jaktresan direkt, får han betala samma pris för arrangemanget och troféerna som våra kunder. Man kommer alltså i de allra flesta fall inte att spara en enda krona genom att boka direkt!
Billiga resor
När vi under årens gång diskuterat detta med våra kunder, som är övertygade om att det är mycket bättre att boka och betala sitt arrangemang själv, blir vi presenterade av massor av exempel på resor till exempelvis Afrika, där det blivit billigare än något av de arrangemang vi har i programmet.
Vi betvivlar inte att det finns billiga resor. Men någon gång tvivlar vi på om kunden har gjort klart för sig varför det är prisskillnad. Två jakter på kudu är nödvändigtvis inte av samma kvalité även om trofén på väggen är lika till förväxling. Den ene jakten bedrivs kanske på ett välskött revir på 450 kvadratkilometer jaktmark, inkvartering och förplägnad är i toppklass, medan den andra sker i ett hägn på 2 kvadratkilometer, på en kudutjur som släppts inför jakten 3 dagar tidigare och inkvartering i outfitterns gästrum och med svärmor som står för matlagningen. Skall man räkna ihop priserna måste man göra det på produkter som motsvarar varandra. Äpple och päron är inte detsamma.
Vi säljer jaktresor från både det översta och mellersta kvalitetsskiktet. Vi säljer inte från det nedersta. Orsaken är framförallt att det inte betalar sig för oss. Vi kan självklart hitta partners i detta segment, som också är villig att betala oss en juste procentsats för att representera dem, men dels har vi några minimikrav på kvalitén på den jakt vi erbjuder, dels kan vi konstatera att det dessvärre är en betydande risk för att något går galet på jaktresor i denna prisklass.
Ett påpekande vi ofta får höra från kunder - som efter att experimenterat lite med självarrangerade resor under någon period, åter är tillbaka som stamkunder - är att när de ser tillbaka i backspegeln, har det ofta varit dyrare att arrangera själv, kvaliteten på upplevelsen taget i beaktande. Samtidigt har de sällan tagit höjd för det arbete det i slutänden medfört. Här tänker de inte i första hand på tidsåtgången för själva planläggningsfasen, som ju i sig själv kan vara spännande, utan mer på det administrativa arbetet som följer efter och inte minst de mycket sura timmar som de förbrukat på en dålig resa och på de efterföljande bråken som aldrig lett någonstans.
Så kort och gott. Kanske ska du överväger att slippa besväret och osäkerhetsmomenten med att beställa ett arrangemang via en mer eller mindre tillfällig outfitters hemsida och i stället försäkra dig om kompetent och gratis rådgivning samt trygghet på resan, 24-timmars nödtelefon hos en byrå som är medlem av Resegarantifonden, Danmarks Resebyråförening och Rejseankenaevnet (klagoinstans för resor bokade i dansk resebyrå).