Våra drevjakter på vildsvin i Turkiet har de senaste åren varit särskilt framgångsrika med många och STORA vildsvin på paraden. Här får jägaren spännande drevjakts upplevelser för alla pengarna!
5 dagar från SEK 39.995:-
En drevjakt på vildsvin i Turkiet är något mycket annorlunda än östeuropeiska drevjakter. Naturen, och inte minst kulturen är helt annorlunda och det avspeglar sig på såväl jakten som på resultatet. Vi har de senaste säsongerna haft särskilt fina resultat med våra turkiska drevjakter, men det kräver att våra gästande jägare är inställda på att jakten bedrivs på ett annorlunda sätt än man är van vid från de östeuropeiska drevjakterna. I Turkiet är alla nedlagda svin, oavsett antal eller storlek, inkluderat i jaktens pris och det sker återbetalning om gruppen skjuter färre än det garanterade antalet.
Lågt jakttryck och vild natur gör Turkiet till ett spännande alternaiv för drevjakts entusiaster! Den lokala turkiska underart av det europeiska vildsvinet producerar dessutom några av de största galtarna i världen – både med hänsyn till kroppsstorlek och troféer. Det nedläggs varje år galtar på över 300 kg och med enstaka troféer över 30 cm. De turkiska galtarna klarar med andra ord all konkurens med de största europeiska galtarna. Troféstorlekar på 18-25 cm är snarare regel än undantag och ofta utgör galtar 20-30 % av de fällda svinen på våra drevjakter.
Om jakten
Drevjakt i Turkiet är mycket olikt motsvarande jakter i Europa. Galtarna är fler och större, men generellt kan det vara lite längre mellan svinen. Med 5 jaktdagar når man ändå vanligtvis samma resultat som på en bra 3 dagars drevjakt i de mer traditionella drevjaktländerna i Östeuropa.
Med bakgrund av de religiösa uppfattningarna jagar de – som huvudregel- inte själva vildsvin, som därför förekommer i ett förhållande rikligt bestånd, med stor andel av gamla galtar. Hittills har de flesta av våra grupper på 5 dagars arrangemang nedlagt 30 – 60 svin (enstaka grupper fler) på 5 dagars jakt och alla nedlagda svin – också galtar oavsett storlek – är alltid inkluderat i priset! Antalet av nedlagda svin är som alltid avhängigt av många faktorer – en av dem är jägarens skjutskicklighet.
Jakterna sker i vidsträckta bergsrevir och är alltid på 100 % frilevande vilt – det förekommer aldrig jakt i något vilthägn på våra jakter i Turkiet. På drevjakterna rekommenderas det att grupperna är minimum 10 jägare – gärna fler – om områdena ska kunna täckas av någorlunda väl. Vanligtvis drivs 2-4 stora såtar av varje dag beroende av storleken på såtarna. Trots områdenas svåra framkomlighet kan även sämre gående vara med på jakten då passkyttarna ofta sätts av från terränggående motorfordon. På grund av såtarnas storlek och den svåra terrängen ska man vara beredd på stora skillnader i mängden svin som drivs fram i den enskilde såten. Några gånger löper svinen bakåt i såten, och andra gånger kommer de förbi skyttarna på längre skotthåll än skyttarna normalt är vana vid. 150-200 m är inte ovanligt, så tag med skjutkäpp och kikarsikte.
Man måste också veta om att svinen nedläggs för att begränsa skador på åkermark i området. Turkarna använder vildsvinskött i mycket begränsad omfattning, och svinen som är besvärliga att bärga blir ofta kvarlämnade i såten så paraderna avspeglar därför inte alltid vad som nedlagts under jakten. Troféer tas naturligtvis alltid omhand om det är möjligt.
Man ska också alltid tänka på att kulturen generellt, och även jaktkulturen är mycket annorlunda än i exempelvis Polen och Ungern, därför kan jakterna upplevas som mindre organiserade än i andra länder. Man ska vara inställd på att tingen inte alltid går snörrätt, och att det kan uppstå väntetider under jakten, att drivarna kan hålla på att organisera lite länge inför en såt, hundarna inte så väldresserade och efter söken av nedlagt eller påskjutet vilt tar lite längre tid än man önskar. Paraderna skiljer sig också på utformningen än vi är vana vid från andra drevjakter.
Men å andra sidan är det en mycket annorlunda upplevelse i en mycket vacker terräng och mycket vänliga människor.
Själva jakten försiggår i revir antingen i Anatolien omkring Konya eller vid Svarta havet nära staden Tokat. Båda områdena är kuperade och vackra och ligger på mellan 1000 och 1500 möh. Beslutet på reviret man ska jaga på tas ca 20 dagar före jägarnas ankomst för att säkra sig om bästa revir vid den aktuella tidpunkten. Under jakten brukar man jaga på flera olika distrikt som ligger nära varandra. Inkvarteringen är normalt på 2-3 stjärniga lokala hotell eller pensionat.
Under jakten blir jägarna inkvarterade i 2-sängbäddsrum på hotell eller pension i närheten av jaktområdet. Enkelrum er ochså möjligt. I uppehället är där inkluderat uppehälle med helpension eller halvpension, se hvert enkelt offert under priser. Om det önskas enkelrum eller om man reser ensam blir det ett tillägg...
Läs merSjälva jakten förekommer i två revir antingen i Anatolien omkring Konya eller vid Svartahavet nära byn Tokat. Bägge reviren bjuder på kuperad och vacker terräng beläget mellan 1.000 och 1.500 m. över havet. Det beslutats om vilket revird det ska vara ca. 20 dagar före jägarnas ankomst för att säkra det bästa revir till...
Läs merVår partner i Turkiet, Gönye Hunting Activities är en av de absolut mest betydande och största aktörerna på den turkiska jaktmarknaden. De har sitt huvudsäte i byen Konya i centrala Turkiet och de kan 2017 fira 20-års jubileum. De har under åren byggt upp en stor och professionell organisation med goda jaktguider, tolkar, chaufförer etc. Vi...
Läs mer
Nu er der forløbet en måned siden hjemkomst fra Tyrkiet, og de mange indtryk har efterhånden printet sig fast i min hukommelse. Som I ved, er det min anden tur til Tyrkiet, da stort set alt mislykkedes på den første tur i marts 2015 - men sådan er jagt jo. På denne tur lykkedes stort set alt - og sådan er jagt jo også med mellemrum.
Jeg blev som aftalt hentet i lufthavnen af Mehmet og vi kørte til hotellet. Den første morgen var vi tidligt ude i bjergene. Mehmet havde nemlig spottet en god Ibex et par dage forinden. Desværre var alt pakket ind i tåge, så sigtbarheden var bare ca. 50 m. Efter 1 times venten, forlod vi stedet for at prøve lykken andet sted. Vejret ændrede sig gradvis i løbet af dagen, og regnen tog til. For at sige det mildt, så blev det et vejr, man ikke engang lukket sig hund ud i.
Som tiden gik, havde jeg da også i mit stille sind afskrevet 1.dagen - men det skulle gå anderledes.
Hen under aften klarede det en smule op, og Mehmet foreslog, at vi tog tilbage til bjerget, hvor vi startede om morgenen. Inden vi nåede så langt, gjorde vi et kort ophold og spottede en bjegside, hvor en gruppe hundyr (Ibex) opholdt sig - ca 500 m fra os. Mehmet oplyste, at han tidligere havde set et god Bezoar-buk på stedet, men han var tilsyneladende ikke at se. Netop som vi ville fortsætte turen, så jeg "min" Bezoar stå på bjergtoppen, som en anden konge og spejde ned mod dalen, hvor vi stod. Det var dog nok hundyrene han var interesseret i - trods afstanden mellem dem var ca 1 km. Vi kunne straks konstatere, at det var en skudbar buk, så nu var det bare at håbe.
Der gik ikke mange minuttet før han startede nedstigningen. Langsomt men sikkert kom han nærmere. Mellem adskillige stop under nedstigningen, havde vi mulighed for at betragte ham. Han var utrolig flot. Både horn og pels var super. På et tidspunkt gjorde han stop med bredsiden til. Stod med forbenene hvilende på klippen højt. Skal - skal ikke - afstanden var 560 m. Jeg tænkte NEJ det er 1. jagtdag - vi har jo maser af tid. Til alt held kom han nærmere, men så forsvandt han pludselig i det stenede terræn. Han dukkede op 10 minuttter senere sammen med en anden buk, der var en anelse mindre. Sammen løb de nu bort fra os, hen over bakkekammen og forsvandt. Nu skulle der tages en beslutning.
Vi løb alt vi havde lært over stok og sten og nærmede os det sted, hvor se sidst var spottet. Pludselig så vi igen begge Bezoar-bukkene, som stod samlet. Heldigvis med focus på andet end os. Afstand 296 meter. Så nu skulle det være. Desværre var der ingen mulighed for fast anlæg, da skudvinklen var 50 gr. opad.
Læg an på min skulder sagde Mehmet. Og så startede udfordringen. Mehmet stod alt andet end roligt. Op og ned og frem og tilbage, plus en smule stress da det hele skulle gå stærkt. Jeg fik dog afgivet et forsvarligt skud - mente jeg i mit indre. MEN alt jeg så efter skudafgivelse var et dyr der skyndsomt løb op ad bjerget. FANDENS OSSE tænkte jeg. De andre incl. Mehmet jublede - hvad var det lige, jeg ikke havde opdaget. Den gik ned i knaldet - den ligger deroppe, blev jeg fortalt. Den Bezoar du så løbe bort fra stedet var den mindste.
Puuuhaa.
Efter nogen klatren kom vi endelig derop. Ganske rigtig. Han lå der mellem klipperne. Smuk og dejlig som jeg havde set ham i kikkerten. Så først nu kunne min jubel bryde løs.
Et punktum var sat - min Bezoar Ibex var i hus. Med reb og liner blev han senere bjærget over floden og kom sikkert hjem. Nu er der bare at vente. Vente til han dukker op i Danmark så Martin kan komme igang. Han skal fuldmonteres. Og pladsen i jagtstuen er fundet. Tak for en dejlig tur til Tyrkiet til alle implicerede parter. Hjemvendt med dejlige minder i bagagen.
Mange hilsner fra
Arne Engholm
Videnskabeligt navn: Sus scrofa Underarter: Sus sr. castilianus (Portugal, Spanien) Sus sr. majori (Italien) Sus sr. reiseri (Albanien, Bulgarien, Jugoslavien) Sus sr. attila (Ungarn, Rumænien, Rusland) Udbredelse: Hele Europa med undtagelse af de Britiske Øer, det sydlige Italien og Sydgrækenland. Levested: Skovbevoksninger med tæt underskov, ofte i forbindelse med...
Läs merJakten är baserad på minst 12 deltagare. Enskilda jägare och mindre grupper är välkomna att anmäla sig för att gå med i en samlingsgrupp.
Alla priser är baseret på SEK-kurs pr. 14.03.24, samt dagspriser på flyg. Vi reserverar oss för prisändringar och valutakursändringar.