En jaktresa startar på apoteket
Det är mycket att hålla i minnet och ordna när man ska ut i världen på jakt. Utrustning, kläder, pengar, kreditkort, tillstånd, vapen, ammunition och inte minst diverse dokument. Det kan verka överväldigande och är det ofta också. Resultatet kan bli att man kommer iväg utan en vital del av sitt bagage. Och vad är då den mest vitala delen av bagaget? Många vill säga vapen, ammunition eller tillstånd. Andra säger kläder eller kängor. Men är det nu också det viktigaste? Vapen och ammunition kan man nästan alltid hyra eller köpa. I vårt moderna kommunikationssamhälle är det som regel också alltid möjligt att få fram en kopia eller ersättning av ett ev. glömt tillstånd, liksom det kan finnas ersättning av glömda kläder och kängor. Kanske kostar det en jaktdag att återinskaffa de glömda förnödenheterna, men så kan du i gengäld använda resten av jaktresan utan problem. Det är dock en del av bagaget, som inte omedelbart kan ersättas, och det kan i värsta fall kosta dig hela jaktresan!….Nämligen toalettväskan, eller rättare sagt dess innehåll av medikamenter från apoteket!
Sjukdom stoppar allt
I Skandinavien har vi de strängaste reglerna för livsmedelshantering i världen. Detta betyder i praktiken att så snart vi lämnar Skandinavien blir våra extraordinärt sterila magar utsatta för betydligt fler bakterier, än vi är vana vid hemifrån. Resultatet är, att vi är särskilt utsatta för resediarré. Det är endast i sällsynta fall farligt, men kan i värsta fall ge biverkningar som uttorkning och kramper, och man kan nästan alltid vara säker på en märkbar energiförlust. En kraftig omgång av resediarré kan i värsta fall hindra dig att jaga under några dagar, och energitappet kan helt klart påverka din jakt och resultatet av den, om du är på väg ut på en fysisk krävande jakt.
Gott råd: Medikamentet IMODIUM/DIMOR eller liknande kan köpas receptfritt, och har i det närmaste den magiska effekten, att det stoppar diarré, oftast inom en timme. Det betyder, att du lätt kan jaga medan magen vänjer sig till de främmande bakterierna, och då diarrén upphört har du inte heller den vätskeförlust som medför energiförlust och risk för uttorkning. Med andra ord, kan ett billigt receptfritt preparat rädda din jaktresa, som du kanske har sparat ihop till under många år. Det är viktigt att understryka att dessa preparat endast stoppar diarré. Det botar inte nödvändigtvis orsaken till det. Men om det är tal om allmän resediarré, den som i regel bara varar någon dag eller två, kan dessa lösa problemet.
Malaria och medicinen
I ganska många av de områden där vi brukar jaga, är det risk för malaria. Därför ska man naturligtvis skydda sig med lämpliga mediciner. Malariamedicin är inte precis något barnvitaminpiller, och kan vara en våldsam omgång för kroppen. Det är mycket individuellt hur de olika preparaten verkar på olika personer, så när du hittat ett preparat, som verkar för dig, så kom i håg namnet till nästa gång. Biverkningarna av malariamedicin kan vara mycket olika. Åter är diarré under någon dag rätt vanligt, men det kan avhjälpas med ovan nämnda preparat. Värre blir det med illamående och yrsel, där endast vila hjälper bäst. I extrema fall kan man få en allergisk reaktion, som medför kräkningar och kramper, men det är lyckligtvis otroligt sällan att det ödelägger din jaktresa.
Gott råd: Om du inte provat malariamedicin tidigare, eller kanske ska skifta preparat, så tala med din läkare om inte malariakuren kan starta 8-10 dagar tidigare? Normalt ska man börja ta pillren en knapp vecka före avresa, för att medicinen kommer helt runt i systemet, men att då starta ytterligare en vecka tidigare får man överståndet eventuell diarré och/eller illamående redan innan avresa, och man är således frisk och alert för jakt vid ankomst.
Fästingar, mygg och knott
Antalet fästingar har de senare åren ökat på de ställen där vi brukar jaga. Då fästingarna samtidigt sitter i pälsen på de djur vi nedlägger och hanterar, är vi som jägare mycket utsatta. Det är viktigt att grundligt skydda sig, för konsekvenserna vid att få Borrelia, som ett fästingbett i värsta fall kan innebära, är ganska dramatiskt.
Gott råd: Det finns många former av olja och spray som kan hålla både fästingar, mygg och knott på avstånd. Man pratar alltid om att de lokala medlen på ens resedestination är långt bättre än dem man kan köpa hemma, och det kan det nog ligga något i. Den verksamma substansen ”DEET” är absolut det mest effektiva till både mygg och fästingar. Dessvärre är det inte heller helt ofarligt för människor. Därför har det varit olagligt i Danmark att köpa i över 20 år, men kan fortfarande köpas i de flesta länder i världen, även i våra grannländer. Det finn andra medel som är nästan lika bra som ”DEET”, men utan den skadliga verkan för människor, nämligen substansen ”Autan”. Om man väljer att satsa på det ena eller andra är en personlig smaksak.
Generellt på resan
- Komi håg att alltid packa ner en rulle toalettpapper! – En mycket trist sak att behöva springa runt och leta upp, både under jakt och på hotell.
- Ta med antiseptiska våtservetter! – De rensar och desinficerar, och kan användas till både händer och små sår.
- Drick alkohol med måtta! Upp mot 70 % av de skador som sker på turister i utlandet är alkohol inblandat på ena eller andra sättet.
- Kom ihåg cerat! Kanske har du kommit ihåg solkrämen, men hur är det med dina sårbara läppar?